Decidir sobre el nostre part és un dret, no un delicte

Pregnant woman in handcuffs

L’Associació Naixença vol denunciar la seva indignació pel cas de la dona d’Oviedo que ha estat obligada amb una ordre judicial a anar a parir a L’hospital.

Aquesta dona es trobava en la setmana 42 d’embaràs i havia decidit parir a casa assistida per comares. Era un embaràs normal. Va acudir a L’hospital per fer un “control” i assegurar-se de que tot continuava bé. El “control va ser normal, però el metge que l’atengué va decidir que havia de provocar el part perquè passava les 42 setmanes i així ho diuen els protocols! La dona i parella, tornaren a casa i poc després arriba la policia amb una ordre judicial per portar-la a L’hospital.

Volem denunciar públicament un fet tan greu com és la vulneració dels drets de les persones a decidir sobre la seva salut. Que una dona rebutgi un tractament  està contemplat en la Llei Bàsica reguladora de la autonomia del pacient 41/2002, de 14 de novembre, que defensa el “Dret inalienable a la llibertat individual de l’usuari”. A l’Article  8, sobre consentiment informat, la llei diu que: “toda actuación en el ámbito de la salud de un paciente necesita el consentimiento libre y voluntario del afectado, una vez que, recibida la información prevista en el artículo 4, haya valorado las opciones propias del caso”.

Aquesta dona va ser “detinguda” en un hospital en contra de la seva voluntat i no ha pogut tenir un part-naixement fisiològic que era el que desitjava, i no ja a casa com tenia previst, sinó que tampoc a L’hospital. Per què? Totes les persones, tant professionals o no, sabem (o hauríem de saber!) que per poder parir necessitem de les hormones que ajuden a que un part es desenvolupi i sabem que si es donen més hormones de l’estrès, el part es pot aturar i no avançar.

No ens podem imaginar la situació d’estrès que va patir aquesta dona amb la policia que la va anar a buscar a casa i després a L’hospital, amb uns protocols que marquen les hores en les que “hem de dilatar”.

Algú amb coneixement de causa creu que la dilatació podria seguir endavant?, doncs va acabar com la majoria pensàvem: “cesària”. Digueren al principi “agotamiento de la madre y desproporción pélvicofetal”. La “desproporción”, donam per fet l’han exclosa, la criatura pesa 3100gr. Suposem es dirà “dilatació estacionada”. És igual el que diguin o com intentin justificar la seva “mala praxis”. El fet és que s’han vulnerat els drets que tenim les persones a decidir i el que és més greu, una gran “violència obstètrica”.

No sols s’han vulnerat els drets, sinó que han posat en perill la mare i la criatura, perquè l’evidencia científica ens diu que la cesària  sense motiu d’urgència augmenta la morbimortalitat materna i neonatal.

Des de Naixença, volem reivindicar el dret a decidir que tenim per llei i deixar clar que les dones que parim som persones adultes i informades i que tenim molt clar  que volem el  millor per les nostres criatures. ¡Ningú estima més a la seva criatura que la seva mare!

Denunciem les declaracions que va fer la Ministra de sanitat i demanem la seva dimissió per incompetència i desconeixement dels drets de les persones usuàries a poder elegir i per la seva comparació “fora de lloc” amb els antivacunes. El part a casa està inclòs en molts de països de la UE en el seu model de salut i no té res a veure amb la vacunació.

Denunciem el paternalisme patriarcal de l’actuació en aquets cas i demanem es prenguin mesures perquè no es torni donar.

Naixença recolza aquesta mare i aquesta família i volem deixar clar que seguirem lluitant perquè aquets casos no es tornin a repetir. Seguirem defensant el dret a decidir sobre el nostre cos, seguirem defensant que es respecti la legislació i seguirem defensant l’eradicació de la violència obstètrica.

 

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s